Isa Chandra Moskowitz: Jíme zdravě
Specifikace
Klíčové vlastnosti
Popis produktu
Anotace Po této kuchařce by měl sáhnout každý, kdo se chce stravovat zdravě a nechce přibývat na váze, má rád nápadité recepty a nemá zrovna moc času ani náladu na složitou přípravu. V žádném případě tedy není určena jen vyznavačům veganské stravy. Autorčiny recepty jsou ze všech možných koutů světa, chutné, nízkotučné a zdaleka nejsou jen suchým výčtem ingrediencí. Když už mluvíme o ingrediencích, i u nás se dostanou již zcela běžně, jak stačíme zjistit z letmého pohledu na internetové stránky věnované zdravé výživě. Ke každému receptu autorka navíc připojila vlastní postřehy a rady, jak postupovat při přípravě dotyčného jídla, přičemž čerpá z hluboké studnice dlouholetých zkušeností. Činí tak příjemným konverzačním způsobem, nechybí jí ani smysl pro humor. Z obsahu Jíme zdravě 125 veganských receptů nejen pro vegany OBSAH Úvod Úkol: výživa Ikony u receptů Kapitola 1. Vydatné saláty Anatomie salátu (aneb Rozpitvaný salát) Vybavení Salát z cizrny a quinoy pro každý den Zálivka z balzamikového octa Pikantní salát z modrých brambor a kukuřice Salát s edamame ve stylu sushi Octová zálivka ze zelené cibulky a pasty miso Velký a sytý taco salát Salsa z čerstvých rajčat Guacamame Bohyně Nicoise Česneková zálivka zelená bohyně Nefarmářský salát šéfkuchaře Nefarmářský dresink Salát s quinoou, černými fazolemi a praženým římským kmínem Salát pad thai Arašídovo-limetková dračí zálivka Teplý liškový salát s brusinkami Krémová křenová zálivka Cool slaw Salát z divoké rýže s pomeranči a pečenou řepou Řepa v alobalu Pomerančovo-sezamová vinaigrette Salát césar s lilkovou slaninou Zálivka César Chávez Vietnamský salát z rýžových nudlí a grilovaného tofu Katalánský salát s kuskusem a hruškami Omáčka romesco Těstovinový salát trattoria s bílými fazolemi Omáčka z vlašských ořechů a rajčat sušených na slunci Jahodovo-špenátový salát Mrkvovo-zázvorová omáčka Kapitola 2. Zcela plnohodnotné přílohy Šťouchané brambory s květákem Milion variant brambor s květákem - nebo možná tedy jen šest Hedvábná cizrnová šťáva Šťouchaný maniok s čerstvým koriandrem a limetkou Božské cibulové kroužky pečené v troubě Bramborové placky se zimní cibulí Šťouchané batáty se zázvorem a jablky Růžičková kapusta s bramborami Polentová nádivka Brusinkovo-kešuové birjání Rudý ječmen Smažená rýže bez smažení Bhútánská ananasová rýže Opečená pohanková kaše s houbami a koprem Quinoa puttanesca Měkká brokolicová polenta Etiopské proso Všichni vegani mají naditou peněženku Kokosovo-tykvová rýže Lilkový kibbeh Tamarindová quinoa Kapitola 3. Chutná zelenina Nebojte se vaření v páře Průvodce parní láskou Výhody vaření v páře aneb pára má zelenou Česnekové žampiony s kadeřavou kapustou Chřestový jerk Hoblovaná růžičková kapusta Ananasová kapusta Kukuřičný krém Opečené žampiony Dušené zelí se seitanem Zelené fazolky s thajskou bazalkou Pomerančová brokolice Lilkové dengaku Koriandrové žampiony s cherry rajčátky Grilované žampiony portobello Sladké a slané baby karotky v javorovém sirupu Tykev delicata s kořením pěti vůní Orestovaný štěrbák Pečený obalovaný bylinkový květák Ye'abesha Gomen (dušená a orestovaná kapusta) Zelí a hrášek v karí Kapitola 4. Luštěniny jako hlavní chod Konzervované vs. suché luštěniny Troubení po fazolích Cizrnová piccata Čočkový ovčácký koláč naruby Pálivé fazole černé oko s kapustou P