DNM Kurkuma mletá 50 g
Specifikace
Klíčové vlastnosti
Popis produktu
Kurkuma, neboli indický šafrán, byla známa v Evropě už od starověku. Odpradávna se používá v orientální kuchyni pro svojí krásně žlutooranžovou barvu např. do rýže, zeleninových a luštěninových jídel.
Chuť a použití:
Chuť má kořeněnou až ostře trpkou, podobnou zázvoru. Její vůně je sytě dřevitá protkaná květy, citrusy a zázvorem. Nejčastěji se používá v indické kuchyni. Jako samostatné koření se hodí k darům moře, rýžovým jídlům, ragů, vaječným pokrmům, pikantním hořčičným omáčkám, můžeme s ní obarvit např. másla, sýry, pečiva a likéry. Lze jí ochutit nudlové pokrmy, omáčky, zelenina a majonézy. Důležitou složkou je samozřejmě ve všech žlutých kari. Špetku můžeme přidat i do těsta na knedlíky nebo na pečivo.Kurkuma je dobrým tonikem, protože přivádí energii. Pomáhá na trávicí soustavu, stimuluje funkci jater a žlučníku, proti nadýmání, při léčbě žlučníkových chorob, je vhodná pro lidi s citlivým žaludkem.
Složení:
kurkuma mletá (Curcuma longa)
Tip na recept:
Indická vaječná omeleta
Budeme potřebovat:
6 vajec, 1/2 lžičky mleté kurkumy, 3 lžíce šťávy z cibule, sekaná petrželová nať, plod chilli paprik, sůl, tuk na vymaštění plechu nebo mísyPostup:
Cibuli prolisujeme lisem jako česnek. V takto získané cibulové šťávě rozšleháme žloutky společně s nasekanou petrželovou natí, kurkumou, solí a nasekanou zelenou paprikou, ze které jsme předtím odstranili semena. Do dohladka vyšlehané hmoty zlehka vmícháme pevný sníh z bílků. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme olejem, vlijeme směs a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, až se omeleta zdvihne a ztuhne. Musí však zůstat kyprá! Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo vydatnou snídani s tmavým pečivem.
Balení:
50 g
Skladování:
Skladujte na suchém a chladném místě, po otevření doporučujeme uchovávat ve vzduchotěsné, nejlépe tmavé nádobě.
Země původu:
Indie
Kurkuma mletá - koření, které se od pradávna používá především v orientální kuchyni pro svoji oranžovožlutou barvu a mnoho významných účinků. Především do rýžových jídel, ale také do zeleninových jídel, dresinků, marinád či polévek. V poslední době je však stále více oblíbená i v české kuchyni.
Kurkuma obsahuje m