DNM Kurkuma celá 50 g
Specifikace
Klíčové vlastnosti
Popis produktu
Kurkuma, neboli indický šafrán, byla známa v Evropě už od starověku. Odpradávna se používá v orientální kuchyni pro svojí krásně žlutooranžovou barvu např. do rýže, zeleninových a luštěninových jídel.
Chuť a použití:
Chuť má kořeněnou až ostře trpkou, podobnou zázvoru. Její vůně je sytě dřevitá protkaná květy, citrusy a zázvorem. Nejčastěji se používá v indické kuchyni. Jako samostatné koření se hodí k darům moře, rýžovým jídlům, ragů, vaječným pokrmům, pikantním hořčičným omáčkám, můžeme s ní obarvit např. másla, sýry, pečiva a likéry. Lze jí ochutit nudlové pokrmy, omáčky, zelenina a majonézy. Důležitou složkou je samozřejmě ve všech žlutých kari. Špetku můžeme přidat i do těsta na knedlíky nebo na pečivo.Kurkuma je dobrým tonikem, protože přivádí energii. Pomáhá na trávicí soustavu, stimuluje funkci jater a žlučníku, proti nadýmání, při léčbě žlučníkových chorob, je vhodná pro lidi s citlivým žaludkem.
Složení:
kurkuma (Curcuma longa)
Tip na recept:
Zelený hrášek s kurkumou
Budeme potřebovat:
500g zmrazeného zeleného hrášku, lžička strouhané kurkumy, 130g másla, 2 lžičky mletého koriandru, 2 střední cibule, 6 zrnek černého pepře, na hrot nože cayenského pepře, sůl Postup:
Kurkumu i hrášek restujeme na rozpuštěném másle tři minuty za nízké teploty. Okořeníme mletým koriandrem, pepřem a solí, zamícháme. Přisypeme cibuli nakrájenou na prstýnky. Znovu opékáme asi minutu. Podlijeme lžící vody, přikryjeme a dusíme doměkka. Voda se musí odpařit. Podáváme teplé jako přílohu.
Balení:
50 g
Skladování:
Skladujte na suchém a chladném místě, po otevření doporučujeme uchovávat ve vzduchotěsné, nejlépe tmavé nádobě.
Země původu:
Indie
Kurkuma je velmi silným antioxidantem, jež nás zbavuje nebezpečných volných radikálů a zabraňuje patologickým změnám v tkáních, Napomáhá trávení, stimuluje funkci žlučníku a jater, Její dezinfekční, antibiotické a protizánětlivé účinky jí dávají široké spektrum působnosti, Používá se k léčbě nemocí dýchacích cest, Zevně se používá k ošetření problémů kůže, jako např, akné a pro podporu léčby zanícených ran, Kurkuma, uznávaná celostní medicínou a ajurvédou, je díky svému působení na krevní oběh též považována za prevenci mozkové mrtvice a krvácení do mozku, Bývá nazývána "rostlinou dlouhověkosti", Alergeny: sezam, sója, pšeničná mouka, Návod k přípravě:Kurkumu celou je nutné nastrouhat nebo rozdrtit v hmoždíři. Složení:Kurkumovník dlouhý (Curcum