Michael Pollan: Dilema všežravce
Michael Pollan: Dilema všežravce

Michael Pollan: Dilema všežravce

od 361 Kč
Autor se ve své mimořádně čtivé knize Dilema všežravce zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa. Kromě alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stravovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka.Autor se ve své mimořádně čtivé knize Dilema…
Eshop.knihydobrovsky.cz
Skladem
446 Kč Do eshopu

Specifikace

Klíčové vlastnosti

Název produktu: Michael Pollan: Dilema všežravce
Minimální cena: 361 Kč
Maximální cena: 493 Kč
Ušetříte až: 132 Kč
Průměrné hodnocení uživatelů: 0,00 bodů z 5
Hodnocení:
0

Popis produktu

Autor se ve své mimořádně čtivé knize Dilema všežravce zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa. Kromě alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stravovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka.

Autor se ve své mimořádně čtivé knize Dilema všežravce zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa. Kromě alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stravovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka.

Popis

Popis průmyslového zpracování potravin, do kterého vstupuje chemie či genetické inženýrství, je varovný, autor Michael Pollan nicméně v této i dalších svých knihách nabízí i východisko. Prostá doporučení typu "nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za potravinu" či "nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí", apelování na návrat tradičním receptům a místním dodavatelům jsou stejně platná i pro českého čtenáře. Michael Pollan se této tematice věnuje soustavně a s mimořádným čtenářským ohlasem.

Úryvek z úvodu:

Co bychom si měli dát k obědu?

Celá tato kniha je dlouhou a značně spletitou odpovědí na tuto zdánlivě prostou otázku. Zároveň se v ní snažím zjistit, jak se rozhodnutí tak jednoduché mohlo tolik zkomplikovat. Naše kultura zřejmě dospěla do stadia, v němž selský rozum, s nímž jsme záležitosti kolem stravování řešívali, vystřídaly zmatek a strach. Nějak se stalo, že při zcela elementární činnosti - vymyslet, co budeme jíst, se najednou pozoruhodně často neobejdeme bez pomoci odborníků. Jak to, že jsme klesli tak hluboko, že potřebujeme investigativní novináře, aby nám řekli, odkud naše jídlo pochází, a nutriční experty, aby rozhodli, co má přijít na náš stůl?

(...)

Proto jsme na tom tak, jak jsme: v supermarketu nebo u jídleního stolu stojíme tváří v tvář dilematům všežravce, přičemž některá z nich jsou dávného data, kdežto jiná si dříve nikdo nedovedl ani představit. Bio jablko, nebo obyčejné? A jestliže bio, pak z místní produkce, anebo z dovozu? Rybu chycenou v přírodě, nebo z farmy? Hydrogenované tuky, nebo máslo, či ještě něco jiného? Mám jíst maso, anebo být vegetarián? A když vegetarián, tak laktovegetarián (který jí mléčně výrobky a vejce), nebo vegan? Stejně jako lovec a sběrač, jenž se v lese sehne pro houbu a ptá se svých smyslů a paměti, jestli je jedlá, bereme v supermarketu do ruky zboží, a protože svým smyslům jsme přestali důvěřovat, bedlivě zkoumáme etiketu a dumáme, co znamenají nápisy jako "zdravé pro srdce", "bez hydrogenovaných tuků", "z chovu na podestýlce" nebo "z otevřených pastvin". Co vlastně je "přírodní grilovací chuť", TBHQ nebo xantanová guma? Jaké látky to jsou a od

Recenze

Celkové hodnocení

0
0%
5
0x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x

Váš názor nás zajímá!

Hodnocení je od spotřebitelů, kteří produkt zakoupili.