Levou zadní

Vánoční menu – jak na českou klasiku?

mm
Autor Nela

Dnes to nezavoní skořicí a rumem, ale i tak to bude o vůni Vánoc. Nemusíme si nic nalhávat, zatímco pro mladší ročníky bývají Vánoce především o dárcích, pro ty „zralejší“ to většinou bývá především o jídle a chutném vánočním menu. 

I přes tento fakt, se tradiční české vánoční pokrmy objevují na svátečních tabulích čím dál méně. Losos místo kapra, drůbeží vývar místo rybí polévky, … Myslíte, že vám tradiční české pokrmy nechutnají? Možná jste je jen nejedli v té správné úpravě.

Proč měnit to, co fungovalo po desetiletí? Připravili jsme pro vás recepty, díky nimž přesvědčíte sebe a i klidně celou rodinu o tom, že..

Česká klasika má mnoho podob a rozhodně stojí za ochutnání!

Vánoční kuba

Vánoční Kuba

Vánoční kuba

V tomto případě bude řeč o pokrmu, který z českých domácnosti mizí možná nejvíce. Těžko přitom říct, proč tomu tak je.

Rozhodně se nejedná o nevábně vonící jídlo, jako v případě rybí polévky a jako polední jídlo na Štědrý den je opravdu ideální. Má mnoho krajových variant a vaše babičky by jistě ještě zvládly oprášit kdejaký výjimečný recept. My dnes sáhli po receptu s bílým vínem, přišlo nám, že se na sváteční stůl krásně hodí.

  • kroupy
  • mix sušených a čerstvých hub
  • rybí vývar nebo kuřecí vývar
  • máslo
  • šalotka
  • česnek
  • snítka tymiánu
  • bílé víno
  • majoránka
  • petrželka
  • šalvěj
  • sůl
  • pepř

Kroupy je potřeba den předem namočit. Takto připravené uvařte doměkka ve vývaru. Houby také namočte do vývaru.

Na másle zpěňte na jemno nakrájenou šalotku, přidejte snítku tymiánu a lístek šalvěje. V jiné pánvi si orestujte na másle čerstvé houby, pokud máte. Skvěle chutnají třeba lišky, žampiony a hříbky.

Do pánve se šalotkou dejte polovinu česneku, tymián a orestované houby. Vše zalijte bílým vínem, přidejte kroupy, den předem namočená sušené houby, vývar a vařte doměkka.

Nakonec už jen dochuťte česnekem, majoránkou, pepřem, solí a posypte jemně nasekanou petrželkou.

Rybí polévka

Rybí polévka

Rybí polévka

Fuj, to nejím! Taková je bohužel reakce nadpoloviční většiny. Rybí hlava ve vodě a ne zrovna příjemný zápach ubraly polévce značně na atraktivitě. Málokdo přitom ví, že tento model není vůbec nutné pro přípravu použít. Vlastně může jít taková kapří hlava rovnou do koše, pokud vám tolik nevoní a i tak dokážete vykouzlit tu pravou sváteční polévku.

Představte si, že se místo rybiny, bude domovem linout vůně zeleniny opražené na másle … Ano, i taková může rybí polévka být a nemusíte k tomu vůbec sahat po nějakých moderních kuchařkách a exotických surovinách.

  • 100 g másla (+ cca2 lžíce na opečení veky)
  • 50 g hladké mouky
  • špetka muškátového oříšku
  • 1,25 l rybího vývaru nebo vody
  • sůl dle chuti
  • 150 g celeru
  • 200 g mrkve
  • 250 g jiker a mlíčí (lze použít i mražené)
  • 4 větší plátky veky
  • zelená petrželka k ozdobení

Nejprve si připravte jíšku tak, že v hrnci rozpustíte polovinu másla a přidáte mouku. Nastrouhejte do ní muškátový oříšek, zalijte vlažným vývarem (odpůrci hlav v klidu zalijí vodou), osolte, prošlehejte metličkou a přiveďte k varu. Vařte zvolna asi 15 minut a párkrát promíchejte.

Kořenovou zeleninu nastrouhejte na nudličky. Opečte ji ve velké pánvi na zbylém másle. Když zelenina zezlátne a změkne, odstavte z ohně.

Jikry a mlíčí omyjte a očistěte (mražené vyndejte dostatečně v předstihu, aby rozmrzlo). Mlíčí překrájejte na menší kousky a vše přidejte do hrnce. Vařte dalších 10 minut, občas zamíchejte a hlídejte, aby se polévka nepřichytila ke dnu. Ke konci varu vmíchejte osmahnutou zeleninu a společně ještě 5 minut povařte. Dochuťte solí podle svého gusta.

Nakrájenou veku vsypte do pekáčku, pokropte rozpuštěným máslem a v předehřáté troubě na 180 °C opečte za občasného promíchání dokřupava.

Smažený kapr

Smažený kapr

Smažený kapr

Možná si říkáte, že tady není o čem mluvit – ryba, trojobal, sůl a pepř, na tom se nedá nic vylepšit. Naštěstí to není pravda, i se smaženým kaprem se dají dělat divy.

  • 400 g filet z kapra
  • hladká mouka
  • vejce
  • mléko
  • strouhanka
  • škrobová moučka
  • česnek
  • kmín
  • muškátový květ nebo bylinky apod.

Jedna z možností, jak ochutit maso kapra před smažením v trojobalu, je například dochucení třeným česnekem a kmínem. Kdo česnek nemusí, může vyzkoušet variantu s muškátovým květem, který vetřete do masa spolu se solí. Neméně chutný způsob přípravy je s bylinkami. Lze připravit například kapra s majoránkou, rozmarýnem či tymiánem. Kdo se v bylinkách třeba moc nevyzná, může vše vyřešit i koupenou bylinkovou solí.

Důležitou fází při přípravě vánočního kapra je těstíčko. To samo o sobě nabízí nepřeberné množství variant. Základem těstíčka jsou vejce, mouka a mléko (případně smetana). Z těchto ingrediencí vymíchejte těstíčko, osolte ho a doplňte drceným či mletým kořením dle vlastní chuti či fantazie. My doporučujeme například již zmiňovaný muškátový květ, ale i oříšek nebo drcený kmín.

Když chcete, aby byl kapr ve výsledku křupavější, můžete do těstíčka přidat škrobovou moučku a místo smetany či mléka použít víno nebo pivo.

Pak už stačí jen obalit ve strouhance a hodit na pánev. Uvidíte, že nové varianty příjemně překvapí.

Bramborový salát

Bramborový salát

Bramborový salát

Zde si netroufáme tvrdit, že potřebujete naši radu. Pokud se říká, že sto lidí, sto chutí, pro bramborový salát to platí dvojnásob. Možná máte svůj oblíbený recept od babičky a možná naopak čerpáte z novodobějších trendů. Hlavní je, že bramborový salát nechybí při štědrovečerní večeři, kam zkrátka neodmyslitelně patří.

Aby se ale neřeklo, že to s těmi radami flákáme, alespoň jeden z nekonečna receptů jsme pro vás vybrali …

  • 1 kg brambor (typ A – salátové)
  • 150 g mrkve
  • 2–3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 lžička octa (případně citronové šťávy)
  • 200 g kyselých okurek (+ trochu láku)
  • 1 jablko
  • 2 šalotky
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1/2 lžičky hořčice
  • 200 g bílého hustého jogurtu
  • 50–100 g majonézy
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • sůl
  • pepř
  • špetka celého kmínu

Brambory přibližně stejné velikosti omyjte, zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. Pozor na převaření, stáním ještě trochu dojdou. Slijte je a po vychladnutí oloupejte.

Mrkev uvařte ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka a křupava. Na konci varu přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.

Řapíky celeru nakrájejte najemno a dejte do mísy. Jablko rozkrojte, zbavte jádřince a nakrájejte na kostičky. Přidejte k celeru a promíchejte s citronovou šťávou.

Když brambory vychladnou, nakrájejte je na plátky nebo je protlačte kolečkem na brambory. Dejte je do mísy s jablkem, přidejte nakrájenou okurku, šalotky a ostatní suroviny. Osolte, opepřete a dostatečně promíchejte (nejlépe vám to půjde rukou). Dochuťte solí, cukrem a lákem z okurek. Před podáváním nechte v lednici přes noc rozležet.

Potřebujete více inspirace? Koukněte do kuchařky s vánočními recepty. A nebo potřebujete poradit, jak se připravit na celý sváteční den?

Vánoční menu – jak na českou klasiku?

O autorovi

mm

Nela

Nela se zajímá o módu a lifestyle. Volný čas ráda tráví s přáteli nebo s dobrou knihou. Žije s hlavou v oblacích, ale nohama pevně na zemi. Věří, že se jí splní vše, co si přeje.

Co vy na to?