Srovnáváme

Sladký a ještě sladší – jak chutnají nejznámější dezerty světa

Svět nabízí miliony chutí. Ta sladká je ale nejoblíbenější a nejvyhledávanější. Pojďme se nyní prokousat celým světem a připomenout si, jak chutnají ty nejznámější dezerty.

Které dezerty milujeme nejvíce?

  • Schwarzwaldský dort
  • Cannoli
  • Papanasi
  • Kransekake
  • Mango sticky rice
  • Raindrop Cake
  • Kremrole
  • Kulfi

Německý Schwarzwaldský dort (Schwarzwälder Kirschtorte)

Schwarzwälder Kirschtorte je oblíbený a velmi populární dort, který si získal postavení snad v každé cukrárně po celém světě. Vzhledem k tomu, že je bohatě ochucen alkoholem, není dobré, aby jej konzumovalo nějaké dítě či jedinec, který se zcela vyhýbá jakémukoliv alkoholu. Je to jednoznačně dezert určený pro dospěláky.

Mnoho lidí se domnívá, že se ochucuje griotkou či třešňovým likérem, ale pravdou je, že tu správnou chuť získá jedině s kvalitní třešňovou pálenkou, případně třešňovicí. Nejvhodnější volbou je pravá Schwarzwälder Kirschwasser, tedy schwarzwaldská třešňovice, ale použít se dá i jiný třešňový destilát, který bude mít opravdu luxusní chuť.

Pokud se rozhodnete, že si zkusíte tento dort připravit doma, určitě na to budete potřebovat různé kuchyňské náčiní. K tomu se vám jistě hodí praktické odkazy na ty správné produkty.

Odkazy:

Kuchyňské váhy na Srovname.cz
Mísy a dózy na Srovname.cz
Vařečky na Srovname.cz
Pečící formy a pekáče na Srovname.cz

Kde se vlastně vzal Schwarzwaldský dort?

Schwarzwaldský dort pochází původem z Německa a je to lahodný dezert plný čokolády, šlehačky a třešní (použít se mohou i višně). Přestože jeho název nese jméno pohoří Schwarzwald, ve skutečnosti nemá s tímto krajem vůbec nic společného.

Poprvé jej totiž připravil svého času špičkový cukrář Josef Keller v Bad Godesbergu, což je jeden z obvodů, který leží na jihovýchodě města Bonn.

Inspirací pro samotný název dortu bylo použití třešňové/višňové pálenky, známé jako kirschwasser. Právě tato pálenka je tradičním schwarzwaldským regionálním produktem, ale také svým vzhledem. Jeho zdobení svými barvami a designem připomíná červené bambulky na čepcích ženských krojů.

Zdroj: Schwarzwaldský dort – Wikipedia

Sicilské Cannoli

Trubička ze smaženého těsta plněná sladkým krémem z sýra ricotta a zdobená rozdrcenou pistácií dostala název Cannoli/cannolo (jinak také cannolu). Původem jsou tyto trubičky ze sicilského Palerma a Messina. Postupně se rozšířily do celé Itálie a později i do světa.

Mrkněte na video, jak se takové Cannoli vlastně dělají. 

Papanasi – koblihy v rumunském stylu

Papanasi jsou tvarohové smažené koule připomínající naše koblížky. Mohou se vařit či smažit. Jsou naplněné nebo polité žinčicí, což je kefír z ovčího mléka, nebo zakysanou smetanou a ozdobené lesním ovocem či džemem.

Pokud držíte dietu, rozhodně na to s tímto dezertem můžete zapomenout. K výrobě se používá tvaroh nebo také sýr, smíchaný s vejci a moukou. Při návštěvě Rumunska jí určitě ochutnejte, případně si jí připravte doma.

Co je vlastně žinčice, si přečtěte zde: Žinčice – zdroj Wikipedia

Podívejte se, jak se Papanasi správně připravují a zkuste to také.

Norský Kransekake

Tuhle sladkou dobrotu najdete na každém slavnostním stole v Norsku. Podává se během svatby, ale také třeba na Vánoce, zkrátka při jakékoliv vhodné situaci. Je to speciální dezert či spíš patrový dort, který vypadá jako perníkový stromeček.

Ve skutečnosti je to jen optický klam. Dort tvoří celkem osmnáct kruhů vyrobených z mandlové mouky, cukru a bílků. Tyto kruhy se na sebe postupně vrství od největšího kruhu až po ten nejmenší.

Lepí se k sobě pomocí cukrové polevy. Přestože je těsto velmi pevné, tak uvnitř je úžasně vláčné a měkoučké. Co nepotěší je fakt, že jakmile se do něj pustíte a zakrojíte jej, může se začít naklánět a zhroutit se vám na stůl. Proto je lepší, když konzumujete jedno patro po druhém od vrcholu až k poslednímu kolečku.

Podívejte se na zajímavé video, jak se Kransekake připravuje i jak jej vhodně podávat.

Thajský Mango sticky rice

Jedná se o velmi populární thajský dezert, o kterém je známo, že nejlépe chutná tehdy, pokud se jí rukou. V podstatě je to lepkavá rýže podávaná s mangem. Příprava je geniálně jednoduchá, ale výsledný dezert je bezkonkurenční. Mango sticky rice zasytí i osvěží.

Pokud si jej budete chtít připravit doma, věřte, že je to poměrně levný. Ostatně je to jen lepkavá vařená rýže, která se smíchá s kokosovým mlékem a palmovým cukrem.

Při servírování se přidá čerstvé mango a máte luxusní dezert pro každou příležitost. Jestli si chcete trochu vyhrát, můžete rýži připravit i v několika barvách, případně použít banánový list.

Raindrop Cake – japonský hit mezi dezerty

Tento luxusně vyhlížející dezert vypadá na první pohled jako kapka vody/deště. Jeho autorem je Američan Darren Wong, jehož výtvor se stal obrovským hitem. Své místo si našel zejména mezi uživateli Instagramu.

Základem dezertu je minerální voda a speciální želatina Agar, která se vyrábí z vybraných druhů červených mořských řas. Své využití našla nejen v dezertech či zákuscích, ale je to vynikající zahušťovadlo pro mnohé pokrmy. K dochucení se používá melasa.

Zajímavé odkazy:

Raindrop Cake – Wikipedia
Raindrop Cake – domovská stránka

Pro oživení se do něj přidává ovoce, jako třeba borůvky, maliny nebo jahody, ale také kondenzované mléko. Při servírování je podáván s pečeným sójovým práškem (může být i sezamový).

Kremrole – klasika z Rakouska

Kremrole je klasický cukrářský dezert populární již po mnoho generací. Říká se, že jejich původní název – Schillerlocke, vzniklo podle loken, které byly charakteristické u německého spisovatele Friedricha von Schillera. Každopádně mají tvar válce/trubičky.

Zdroj:  Kremrole – Wikipedia

Tradičně se vyrábí z listového těsta. Pokud si chcete opravdu pochutnat, určitě si připravte domácí těsto. To kupované je sice také použitelné, ale i když nám ušetří spoustu času a práce, rozhodně nepřipravíte tak luxusní kremrole, jako z toho domácího.

Jako náplň se používá sladká šlehačka nebo našlehané bílky s cukrem, případně jakýkoliv sladký krém, na který zrovna dostanete chuť. Nakonec se ještě mohou pocukrovat.

Kulfi – indická zmrzlina

V podstatě je to mražený mléčný dezert, který je původem z Indie. Vznikl již v 16. století a hovoří se o něm jako o tradiční indické zmrzlině. Obrovskou popularitu má nejen v Indii, ale také v Pákistánu, Nepálu či na Srí Lance. V současnosti jej servírují restaurace a tomu podobná zařízení po celém světě, stejně jako různí pouliční prodejci ve svých pojízdných stáncích.

Oproti klasickým zmrzlinám je Kulfi mnohem hustší a krémovější. Připravuje se v mnoha příchutích, například z manga, kardamomu, růže a dalších. Zmrzlina se vyrábí z mléka, které je nutné svařit tak, aby zůstala jen třetina jeho počátečního objemu. Poté se přidává cukr a požadovaná příchuť. K chlazení se využívají třeba malé formičky podobné hrnkům. Ve finále pak Kulfi vypadá tak trochu jako nanuk.

 

Přidat komentář