Rady

Nešiřte koronavirus ani paniku – noste roušku! #RouskyVsem

Vybrali jsme pro vás několik návodů, jak si vyrobit roušku v pohodlí domova

Moje rouška chrání tebe, tvoje zase mě. Roušky všem. Rouška není trapná. Noste roušky! Lepší něco, než nic! Hesla, která se nesou napříč sociálními sítěmi a která vybízejí ke zodpovědnosti a nošení roušek. Proč je důležité nosit roušku? Před čím nás ochrání a před čím ne? Jsou lepší jednorázové nebo látkové k opakovanému použití? Jak si roušku obstarat v období karantény, když na všech e-shopech i ve všech lékárnách a zdravotnických pomůckách mají vyprodáno? Vybrali jsme pro vás několik návodů, jak si vyrobit roušku v pohodlí domova

Pojďme se prvně ale podívat trochu do historie a představme si roušky od jejich prvopočátků. 

Co je rouška a kde se vzala? 

Rouška, nebo též chirurgická (procedurální) maska je určena k nošení zdravotnickými pracovníky během chirurgického zákroku či zdravotních postupů k zachycení mikroorganismů v kapénkách a aerosolech z úst a nosu nositele. Moderní chirurgické roušky jsou jednorázové – vyrobeny z papíru nebo jiného netkaného materiálu a musí být po každém použití zlikvidovány. Jako první roušku použil francouzský chirurg Paul Berger během operace v Paříži už v roce 1897. 

Zdroj: Chirurgická maska – Wikipedia

Jaký je rozdíl mezi rouškou a respirátorem?

Hlavním rozdílem mezi rouškou a respirátorem je to, pro koho jsou určeny. Roušky by měli nosit nakažení, aby zvýšili ochranu před šířením virů a bakterií při styku se zdravými lidmi a nešířili nemoc dál. Respirátory naopak zajišťují ochranu před nákazou. Jsou tedy určeny pro zdravé jedince, kteří chtějí snížit vlastní riziko nákazy na minimum. 

Běžně dostupné roušky a respirátory ale nebyly nikdy určeny pro filtraci virů. Chirurgické roušky používali doktoři a respirátory především pracovníci v prašném nebo toxickém prostředí. Proto se na trhu objevily nano roušky a nano respirátory – ochranné prostředky s nanovlákennou membránou, která díky velmi malým otvorům efektivně filtruje i částice virů a bakterií.

Proč nosit roušku?

„Moje rouška chrání tebe, tvoje zase mě.“ Je výstižný slogan, který jasně vysvětluje, proč nosit roušky. Ačkoli rouška nechrání nositele před nákazou, slouží k ochraně okolí, tedy aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou, a pomáhá zpomalit šíření viru v celé společnosti. Různé typy roušek mají různou efektivitu, ale i kdyby pomohly třeba jen o několik procent, může to v celkovém počtu obyvatel naší země znamenat méně nakažených. A to může být rozhodující ve chvíli, kdyby byly nemocnice přeplněné. 

Roušky noste vždy, když se chystáte mezi lidi. Hlavně pro případ, kdy se chystáte mezi nejvíce ohroženou skupinu – seniory. Než se sousedovi nebo babičce nabídnete, že jim nakoupíte, nasaďte roušku. Ani nemusíte vědět, že jste nakaženi. Nestavte se do pozice, že si následně budete vyčítat svou nedůslednost a neuváženost. Nestojí to za to!

Rouška není trapná! Naopak! Ukazuje vaši zodpovědnost za zdraví a životy druhých!

Jak roušku nasazovat, kdy ji vyměnit a jak správně sundat?

Naučte se roušky správně nasazovat a sundávat. Zdá se to jako maličkost, ale je velmi důležité dbát hygienických postupů. Víte, kdy je čas na výměnu roušky? Zde jednoduchý návod od Světové zdravotnické organizace (WHO) v případě, že používáte jednorázové roušky. 

TIP: Přečtěte si tipy jak efektivně zbavit vaše prádlo nebo roušky virových bakteriích.

Kompletní návod naleznte zde: Jak používat ústní roušku

V případě, že jste se rozhodli nosit jejich pratelné verze, jistě oceníte návod od Celoživotního a distančního vzdělávání ZČU v Plzni:

Podrobný popis péče o roušky:

PRANÍ A ŽEHLENÍ

  • Vyprat na 90 stupňů odděleně od ostatního prádla
  • Vhodné je použít desinfekci na praní – např. značka sanytol – vlévá se namísto aviváže a díky tomu lze prát na nižších stupních, ne méně ale než 60 stupňů
  • Po vyprání a uschnutí přežehlit ještě žehličkou na nejvyšší stupeň alespoň 5 minut – před manipulací s rouškami je vhodné mít vždy vydesinfikované / umyté ruce a snažit se dotýkat pouze okrajů roušky, co nejméně sahat na střed a přední části ústenky
  • Paradox – roušky máte 100% vysterilizované – je potřeba je ale také vhodné místo na uložení, které bude co nejvíce vysterilizované/vydesinfikované – vyberte si nějaké místo/poličku/šuple – které vydesinfikujete nějakým přípravkem a ideálně mějte i pod roušky dané vyprané, vydesinfikované plátno, do kterého roušky uložíte 

MANIPULACE S ROUŠKAMI

  • Ústenku si oblékněte čistýma rukama, vydezinfikovanými/umytými alespoň mýdlem – desinfekci si můžete koupit v drogerii nebo na internetu jsou uvedená i videa jak si vyrobit domácí desinfekci např. Z alkoholu
  • Nesahejte si na přední obličejovou část ústenky, obličej, vlasy – po celou dobu nošení
  • Ústenku/roušku nasaďte tak, ať co nejvíce přiléhá
  • Pokud ústenka/rouška navlhne – též je potřeba ji vyměnit!!!
  • Při sundávání myslete na to, že pokud ústenka něco zadržela – bakterie a viry – můžete díky tomu snadno kontaminovat to, co chráníte
  • Takže sundat ústenku musíte znovu čistýma rukama za šňůrky od uší směrem dopředu
  • Dekontaminace ústenky– namočit do dezinfekce, nebo dát do kýble určeného k samostatnému praní – izolovaně, nejlépe s poklopem – v kýblu můžete mít daný pytel, který budete vždy měnit po vyndání všech a vyprání, či rovnou do pračky – nikdy nedávat k ostatnímu prádlu
  • Pokud budete venku – ústenku/roušku dejte do například i do sáčku a zavažte, ať ji neinfikujete ostatní
  • ROUŠKA/ÚSTENKA JE VŽDY A POUZE NA JEDNO POUŽITÍ – POTÉ SE MUSÍ DEKONTAMINOVAT – VYPRAT I VYDESINFIKOVAT!!! SAMOTNÝ FILTR – vyhodit a vyměnit za nový – některý je potřeba vyměnit (pokud je pratelný jako perlan – VYNDAT A DEKONTAMINOVAT, popřípadě VYMĚNIT – DODRŽTE STEJNÝ POSTUP – VYDESINFIKOVAT / UMÝT RUCE PŘED DEKONTAMINACÍ I PO NÍ
  • IDEÁLNÍ BY BYLO NA FILTR VŮBEC NESAHAT A DÁT NEJDŘÍV I S ÚSTENKOU DO DEZINFEKCE A VYMĚNIT AŽ PO TÉ
  • Opět si umyjte ruce

JAK ČASTO ÚSTENKU MĚNIT? – CO NEJČASTĚJI – IDEÁLNĚ CO HODINU

  • Během dne – pokud se pohybujete neustále mezi skupinou lidí – nejlépe každou hodinu
  • Nebo použít právě při situacích, kdy musíte přijít do styku s lidmi – v MHD, do obchodu – ALE JEN NA JEDNO POUŽITÍ!!!
  • Pokud navlhne – též je potřeba vyměnit ZA NOVOU!

Shrnutí z fb skupiny Šikulíci – střihy a návody k šití pro děti i dospělé.

Nečekejte na doplnění skladů! Vyrobte si vlastní roušku!

Podle výzkumů i doma vyrobené roušky mají až 80% účinnost. A především pomáhají bránit šíření z infikovaných osob. Onemocnění COVID-19 může probíhat bez příznaků, sami tedy nevíte, zda nejste nakaženi a nešíříte virus dál. Váháte, z čeho roušku vyrobit? Vybrali jsme pro vás několik materiálů i typů roušek, které si při troše šikovnosti zvládne doma vyrobit každý, kdo má chvilku času. A že ho v karanténě teď všichni máme relativně dost…

Mohlo by se hodit:
Šicí stroje na Srovname.cz
Sáčky do vysavače na Srovname.cz
Nano roušky na Nanospace.cz

Látkové roušky

Jednovrstvé roušky ze 100% bavlny 

Tento typ roušky zvládne opravdu každý. K její výrobě vám stačí 100% bavlna (rozstříhejte staré prostěradlo, tričko, utěrku atd.) o velikosti 20 x 20 cm a 2 proužky o délce 1 m a šířce 3,5 cm. Ve videu přesný postup popisuje módní návrhářka Daya, která zároveň vybízí všechny šikovné lidi k výrobě látkových roušek pro zdravotníky a pečující osoby napříč všemi obory. 


https://www.youtube.com/watch?v=f2Y0h3uxdig

Návod je také shrnutý na následujícím obrázku (pouze bez použití šitých tkaniček):

Dvou a více vrstvé roušky

Daya také na svém blogu sdílí postup a střih na rovné dvouvrstvé roušky s gumičkou za ucho, která bude pohodlnější pro běžné nošení, a to jak pro dospělé, tak pro děti. 

Video návod: Jak ušít dvouvrstvou a dětskou bavlněnou roušku 

Střih:

Pokud chcete roušku trochu zajímavější, určitě vyzkoušejte střih na tvarovanou roušku, opět s gumičkou za uši. Video návod najdete na blogu Artmama.sk. Stručný foto návod si na tento typ roušky připravilo také organizace RADKA:

Větší ochranu můžete svému okolí zajistit v podobě přidání další vrstvy např. z Perlanu, rozstříháním sáčku do vysavače nebo vložení papírového kapesníku či papírové utěrky. Vyzkoušejte hlavně, aby se vám dobře dýchalo. Jakmile bude vrstev příliš, nebo nebudou dostatečně prodyšné, rouška se začne rosit a přestane být funkční!

Návod, jak vytvořit roušku s kapsou najdete ve videu v jedné z mnoha šicích skupin na sociální síti Facebook:  nebo si střih stáhněte přímo zde:

Velice jednoduchou roušku si vyrobíte i z nepoužívaného trička/košile a motouzu či gumičky:

Inspirace na další materiály, ze kterých lze roušky vyrobit

PET lahev

Rektor ČVUT v Praze, jaderný fyzik Vojtěch Petráček přišel s jednoduchým návodem, jak si doma vyrobit „protikoronavirovou“ masku. Její základ má tvořit PET láhev. Návod je následující: prázdnou láhev PET o objemu dva litry nastřihnout dle nákresu níže a vnitřní části řezů oblepit těsněním na okna pro pohodlí. Dále poblíž uší protáhnout PET skrze dírku gumičku a přelepit pro utěsnění. Následně vložte filtrační náplň (např. papírové ručníky nebo kapesníky).

Rouška z 3D tiskárny

Neumíte šít, ale máte doma 3D tiskárnu? Vyřešte to vlastním návrhem jako Martin Šlechan, který na sociálních sítích sdílí svůj „vynález“: Nedalo mi to a jelikož jsem líný a neschopný si něco ušít, navrhnul a udělal jsem si držák na látku. Jednoduché vložení i vyndání. Krásně to drží látku blízko kůže a při pohybu nic neujíždí. Gumičky i střih je trochu na punk, ale co na to říkáte? 

Roušky z doma dostupných materiálů za pár minut

Nenadchl vás ani jeden z nápadů nebo prostě nemáte čas na výrobu? Nezoufejte a chraňte své okolí např. pomocí:

  • jednorázových utěrek a gumiček (nevýhodou bude nutnost časté výměny a tím pádem velké spotřeby) 
  • šátku a dvou gumiček (extra jednoduchý a efektně efektivní návod) 
  • kapesníku, šátku, nákrčníku, roláku (má je doma každý, stačí si je při procházení kolem jiných lidí nebo kontaktu s nimi přidržet na ústech a nosu)

Více informací jak a proč si ušít vlastní roušku najdete na rouskyvsem.cz , nebo na rouskyprovsechny.cz 

Šijete roušky a chcete pomoci těm, kteří to sami nezvládnou?

Jste skvělí! Pokud nevíte, kde své roušky nabídnout, registrujte se na www.damerousky.cz a pomozte tam, kde je to potřeba! 

Další stránky a Facebook skupiny:

Na závěr pár tipů na pobavení!

Roušky nemusí být jen bílé či bleděmodré. Použijte barevné látky s různými motivy nebo si nudné a fádní barvy a vzory vyšperkujte podle svého! 

Pokud se vám roušku nechce vyrábět, určitě se můžete spolehnout na chirurgické roušky/ústenky vyráběné f. 2P Servis na Šumavě.

S úsměvem jde všechno líp! I zvládat nástrahy koronaviru…

Přidat komentář