Srovnáváme

Nejšílenější oslavy Nového roku ve světě

Vítání Nového roku patří mezi největší slavnostní události z celého roku. Každý má své oblíbené zvyky a tradice, které se snaží dodržovat. Někdo slaví jídlem a pitím, další jen pije až do rána a jsou i tací, kteří tráví poslední den roku u televize.

Už jste ale někdy přemýšleli o tom, jakým způsobem se loučí se starým rokem ve světě? Věděli jste, že existuje národ, u něhož je běžné rozloučení na hřbitově?

Napadlo vás už, že se dá slavnostním způsobem porvat s vlastními sousedy a zároveň se pořádně najíst i napít? Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. Mrkneme na to, jak to na Nový rok ve světě vlastně vypadá.

Odkazy:

Peru

Na začátek si dáme něco ostřejšího. V Peru totiž chtějí vstoupit do Nového roku s naprosto čistým štítem a tak je zvykem, že se lidé porvou se svými sousedy. Každá taková bitka má za cíl jediné a to vyřešit všechny spory, které by nás jinak zbytečně tížily v příštím roce.

Faktem je, že rvačka je zcela dobrovolná a nekouká se na pohlaví. Prostě se mlátí muži i ženy. Samozřejmostí je dostatek jídla i alkoholu na bohatě obložených stolech.

Rusko

Na Sibiři se potápí do zamrzlého jezera s vánočním stromečkem, okolo kterého potom tancují. Kdo se nezvládne či nechce potápět, ten se aspoň v ledové vodě vykoupe. Tím si zajistí, že bude po celý rok zcela zdráv.

Chile

V Chile je samozřejmostí, že lidé chtějí prožít oslavy Nového roku se svými mrtvými příbuznými. To je také důvod, proč se scházejí na hřbitově a slaví tam. Konzumace potravin i alkoholu tak probíhá nad hrobem nebožtíka.

Irsko

Irové mají také tak trochu zvláštní zvyk. Na Nový rok vždy klepou chlebem na jednotlivé stěny a dveře. Tím v podstatě zahánějí zlé duchy a věří, že se jim tak do domu nastěhuje štěstí a chleba pro celý následující rok.

Jihoafrická republika

V Jihoafrické republice, respektive Johannesburgu, mají opravdu netradiční a dost zvláštní zvyk. Na oslavu Nového roku vyhazují z oken starý nábytek, aby udělali místo novému.

Má to symbolizovat, že starý rok je definitivně pryč a s ním i vše negativní, co se během něj stalo a vznikl tak prostor pro nový a lepší. Negativní stránkou této věci je fakt, že se občas při této likvidaci nábytku podaří nějaký ten kousek na někoho hodit a zranit jej.

Odkazy:

Bolívie

V tomto případě je to velmi příjemný zvyk. Do sladkých koláčů se totiž zapékají mince. Každý kdo koláč ukrojí nebo ukousne a najde minci, ten bude mít celý rok štěstí.

Thajsko

Tady slaví Nový rok opravdu ve velkém stylu a to pořádnou vodní bitvou, která trvá až tři dny. Pro začátek se uzavřou celé ulice, aby mohli místní obyvatelé i turisté zahájit bitvu s vodou.

Používají se balónky naplněné vodou i kbelíky, případně se dají využít i stříkající vodní pistole. Každý bojuje s každým, takže sprše neuteče téměř nikdo a všichni se u toho skvěle pobaví.

Jižní Amerika

To na jihu Ameriky na to jdou jinak. Tady je zvykem, že lidé nosí na Nový rok barevné spodní prádlo. Každá barva je něčím charakteristická a má zcela jiný význam. Například červená barva se nosí, aby přinesla látku, o zlaté barvě se říká, že se nosí kvůli pevnému zdraví, zatímco třeba bílá přináší klid a mír.

USA – Severní Karolína

Tento zvyk sice nepotěší každého, ale i tak patří k těm šílenějším. V Severní Karolíně je totiž zvykem, že se na rozvášněný a hlučný dav lidí spouští vačice. Pokud ovšem tento druh zvířat nemusíte, určitě si vyberte jiný způsob vítání Nového roku.

Skotsko

V případě Skotska je zvykem, že ulicemi prochází průvod a točí ohnivými koulemi nad hlavou. Je to sice trochu nebezpečné s ohledem na možné popálení, ale i tak to zní zajímavě.

Německo

Trochu méně divoký, i když také velmi zvláštní zvyk na Nový rok, který dodržují v Německu je sejít se u televize a sledovat starou britskou komedii o osamělé večeři.

Rumunsko

Tady na to jdou prostřednictvím zvířat, kterým se snaží naslouchat a dozvědět se, jestli promluví. Pokud se jim nepodaří, aby na ně zvíře promluvilo, znamená to štěstí v Novém roce.

Hoďte očko na několik zajímavých videí z oslav Nového roku:

Nejlepší oslavy Nového roku 2019 z celého světa
https://youtu.be/lag9ityM5n4

TOP 10 nejlepších míst světa kde slavit příchod Nového roku

Přidat komentář