Rady

Jak vybrat správnou velikost při online nákupu oblečení?

Nákup oblečení online

Móda se přes internet nakupuje stále častěji, protože je to pohodlné, levné a můžete si jednoduše prohlédnout stovky kusů oblečení nebo obuvi. Otázkou ale zůstává, jak vybrat správnou velikost. 

Nakupování módy na dálku frčí 

Ačkoli v dřívějších dobách kupovali v e-shopech oblečení a boty ti odvážnější jedinci, aktuálně se u nás jedná o nejprodávanější zboží v rámci online nakupování. Je to totiž nejen pohodlnější, ale také finančně výhodnější. Kromě toho, že je zboží nabízené přes internet obvykle levnější, při nákupu obuvi je např. možné využít slevové kódy na Humanic, přičemž podobné akce nabízí mnoho obchodů s módou a doplňky. V průběhu pandemie COVID-19 u nás vzrostl podíl nakupujících v e-shopech z 39 na 54 %, sluší se tedy shrnout, jak vybrat správnou velikost při online nákupu oblečení.

„Poznej sám sebe“ aneb změřte přesně své míry 

Při výběru oblečení je padnoucí velikost naprosto klíčová, neboť je zásadní proto, jak se v daném kusu budete cítit psychicky i fyzicky. Předně byste měli co nejlépe znát své míry, čímž nemáme na mysli pouze výšku, ale důležité jsou také další rozměry. Jaké míry byste měli ideálně znát?

  • Hrudník. Tuto velikost zjistíte jednoduše tak, že nadzvednete paže a změříte nejobjemnější část hrudníku přes prsa.
  • Pas. Měřit byste samozřejmě měli v pase, a to v místě, kde nosíte kalhoty. Bývá ovšem doporučováno, abyste mezi metr a tělo dali jeden prst.
  • Boky. Postavte se vzpřímeně a změřte nejširší část boků. Jde tedy o podobný postup jako v případě měření hrudníku.
  • Ruce a ramena. Při nákupu triček, mikin, svetrů nebo halenek je vhodné znát i délku rukávů, jež se měří od ramene po zápěstí. Navíc může být důležitá i šířka ramen. 
  • Nohy. Pokud si chcete koupit přes internet kalhoty, změřte vnější a vnitřní délku nohavic, ale vhodné je samozřejmě znát i obvod stehen.
  • Chodidla. Boty samozřejmě musí dokonale sedět. Abyste znali velikost svých chodidel, postavte se na kus papíru a označte, kde končí nejdelší prst (obvykle palec) a pata.
  • Další míry. Pro nákup některých produktů je vhodné znát i obvod hlavy, případně obvod krku, což se bude hodit pánům shánějícím novou košili.  

Pozor na různé velikosti a různá značení 

Každý kdo někdy nakupoval oblečení na internetu, moc dobře ví, že jednou mu mohlo být tričko velikosti M velké, jindy zase malé. Může za to skutečnost, že se udávané velikosti mohou lišit u jednotlivých značek. Jen na toto značení se tedy nespoléhejte (viz níže). Především při nákupu v zahraničních internetových obchodech byste měli být připraveni i na odlišné značení (US, UK, EU), stejně jako na to, že např. americké e-shopy uvádějí míry v palcích. Převod je ovšem jednoduchý, neboť jeden palec se rovná 2,54 cm. Stačí vám tedy pouze kalkulačka. 

Nákup oblečení online

V jakém e-shopu nakoupit?

Samozřejmě v prověřeném. Neměli byste tedy raději nakupovat v naprosto neznámém obchodě, který navíc láká až na podezřele nízké ceny. Vzhledem k tomu, že si nemůžete dané oděvy ani boty na dálku vyzkoušet, měli byste se zaměřit pouze na e-shopy, jež o prodávaném zboží uvádějí co nejvíce informací. Samozřejmostí by měla být obsáhlá fotogalerie a na škodu nejsou ani podrobnější popisky. Především byste ale měli nakupovat v obchodech, které uvádějí nejen velikosti (S, M, L, XL), ale také přesné rozměry, protože pak existuje velká šance, že vám daný produkt přesně padne.

Nakupujte oblečení bez rizika

Jak už jsme naznačili výše, měli byste nakupovat pouze v prověřených obchodech. Zcela neznámý e-shop, podezřele nízké ceny a nutnost platby předem bývá „smrtelná“ kombinace, neboť se může stát, že vám nakonec nepřijde vůbec nic, ačkoli jste za dané zboží už zaplatili. Pokud naopak nakoupíte v prověřeném obchodě, můžete učinit objednávku zcela bez rizika. Ze zákona totiž máte při nákupu na dálku 14denní lhůtu na vrácení zboží bez udání důvodů. Navíc existují e-shopy, které tuto lhůtu prodlužují i na 30 více a dnů, takže můžete mít na vše opravdu hodně času.

Přidat komentář