Srovnáváme

Srovnejte s námi: 1 fotka, 4 roční období, nekonečno světů

Kreativci pojišťovací společnosti Budget Direct nafotili několik míst po celém světě, aby ukázali, že nic není statické. Svět se mění každou vteřinou a my s ním.

Příroda je fascinující ve své kráse i proměnlivosti. Mění se nálada,  barva oblohy, kvalita světla, koberce květin střídají listy a následně sníh. Tahle magie, která nás obklopuje, má své kouzlo ve všech ročních obdobích. Podívejte se na srovnání, jak se dramaticky mění krajina na jaře, v létě, na podzim a v zimě a kolik světů v každé z nich přebývá.

Kamenný vůz v chrámu Vittala (Karnátaka, Indie)

 Fotografie byly použity se svolením autora.

Indická vesnice Hampi leží na ruinnách města Vidžajanagar, které kdysi bývalo středobodem Vidžajanagarské říše, království existujícího od 14. století do 17. století na jihu Indie. Ve středověku bývalo jedním z nejlidnatějších míst světa, žilo v něm přibližně půl milionu obyvatel. Nyní tu potkáte jen turisty motající se mezi ruinami nádherných chrámů, které byly v roce 1986 připsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Nejznámější je chrám Virupákša. Za zmínku ale stojí i chrám Vittala s kamenným vozem Kallina Ratha. Ratha je indo-íránský termín pro starověký vůz. Právě ten je zachycen na fotografii pořízené v průběhu čtyř ročních období. V Indii to znamená: období před monzumem, jihozápadní monzum, období po monzumu a zima. Kamenný vůz vypadá impozantně za jakýchkoli podmínek. 

Srovnání cen digitálních fotoaparátů »

Terasa Bethesda (New York, USA)

New York si nejspíš představujete jako totální chaos a spěch, jehož tempo předbíhá tep srdce. Budovy namačkané jedna na druhou rostoucí až do nebe. Stres, který by se dal krájet. I tady ale najdete malé oázy klidu, kde můžete načerpat energii a pořádně se zrelaxovat. Srdcem newyorského Central Parku je terasa Bethesda s kouzelnou fontánou, nad kterou se vznáší socha Anděla vod, která odkazuje k zprovoznění Crotonova vodovodu z roku 1842, kdy město začalo být zásobováno čistou vodou. K tomuto magickému místu patří i Jezero, na kterém se můžete projíždět na lodičkách. Příroda na prvním, druhém a třetím místě: To bylo moto designéra tohoto prostoru Calverta Vauxe. Vychutnat si ji můžete v celé kráse na jaře, v létě, na podzim i v zimě. Vždycky má něco do sebe. 

Srovnání cen foto doplňků a příslušenství »

Nymphenburgský palác (Mnichov, Německo)

Hrad nymfy, ve skutečnosti zámek, který byl postaven v roce 1664 jako letní sídlo šlechtického rodu Wittelsbachů, obklopuje rozsáhlý, dokonale upravený park s malými zámečky a zahradami vytvořenými žáky Andrého Le Nôtreho – krajinářského architekta Versaille. Voda tu zurčí vodními cestami a kanály, na všechno dohlíží impozantní sochy. Tenhle park žije. Nejkrásnější je na jaře, kdy jsou zahrady v plném květu. Své kouzlo má ale v jakémkoli ročním období. Uvnitř zámku pak nevynechte muzeum historických kočárů a saní Marstallmuseum a také muzeum porcelánu. Interiéry jsou otevřeny od dubna do poloviny října od 9 do 18 hodin a od poloviny října do března od 9 do 16 hodin.

Srovnání cen batohů, zavazadel »

Římský amfiteátr (Plovdiv, Bulharsko)

Amfiteátr, který byl vybudován na příkaz císaře Marca Aurelia ve 2. století našeho letopočtu v nejdéle nepřetržitě obývaném městě Evropy, nabízí dechberoucí výhled na pohoří Rodopy. Meří 240 metrů na délku a 50 metrů na šířku. Vešlo se do něj až 30 000 diváků, kteří seděli na mramorových sedadlech z přední části zdobených lvími tlapami. V létě se v něm konají kulturní představení. Zážitek ale poskytne v kteroukoli roční dobu. Za návštěvu ale stojí i další plodivské pamětihodnosti.

Nevynechejte zbytky starověkého thráckého opevnění v parku na pahorku Nebet Tepe a Bránu pevnosti (Chisar kapia), kterou nechal postavit Filip II. Makedonský. V 15. století pak mezi památky, které stojí za navštívení, přibyla Páteční mešita (Džumaja džamija) s minaretem s kosočtercovým vzorem. Samotné město je plné křivolakých uliček plných historických domů s balkony a arkýři. Tvář moderního Plodivu do značné míry spoluutvářel český architekt Josef Schnitter. Pro rok 2019 byl Plodiv zvolen Evropským hlavním městem kultury.

 

Vinice Elqui Valley (Chile)

Nejlepší čas na výpravu do údolí Elqui je mezi únorem a květnem – suchými, horkými měsíci, kdy se sklízí hrozny na výrobu zdejší pálenky zvané pisco. Tu najdete jen v Peru a Chile. Destiluje se v měděných nádobách – pouze jednou a zásadně se neředí vodou. Obsah alkoholu má mezi 38 a 48 %. Líbit se vám tu ale bude kdykoliv, přestože červen a červenec jsou chladnější a deštivější.

Ale tato fascinující destinace má co nabídnout po celý rok. Nejsevernější a nejvýše položená chilská oblast leží na jih od pouště Atacama a 500 kilometrů od Santiaga de Chile. Vína, která tu produkují jsou známá svými svěžími a jemně kořeněnými tóny. Pěstují se tu hlavně odrůdy Cabertnet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Carmenere a Syran. Do jiných sfér se tu můžete dostat prostřednictvím výše zmíněných moků, ale i naprosto střízliví.

Údolí je údajně plné léčivé energie a toho správného zemského magnetismu. Proto se tu ve zvýšené míře vyskytují různá wellness centra nabízejících alernativní přístupy jako jsou například reiki, meditace a masáže. Navíc se tu můžete spojit i s vesmírem, aspoň vizuálně. Noční oblohy s více než 300 jasnými nocemi během roku jsou nejjasnější z celé jižní polokoule. I proto tu najdete několik astronomických observatoří, jako například Cerro Tololo, Gemini South nebo SOAR Telescope.

 

 

 

Přidat komentář