Marie Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová
Marie Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová

Marie Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová

od 340 Kč
KNIHA MÁ VELM LEHCE PONIČENOU VAZBU     Monumentální dílo známé české odbornice na výživu, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru, z první, již vytištěné části už nebylo možné odstranit drobné úlitby německé cenzuře – její vlastenecký a sociální duch i její nadčasovost a přínosnost jsou nicméně zcela nepopiratelné. Autorka…
Dobre-knihy.cz
Za dopravu 57 Kč Skladem
340 Kč Do eshopu

Specifikace

Klíčové vlastnosti

Název produktu: Marie Úlehlová-Tilschová: Česká strava lidová
Minimální cena: 340 Kč
Maximální cena: 340 Kč
Průměrné hodnocení uživatelů: 0,00 bodů z 5
Hodnocení:
0

Popis produktu

KNIHA MÁ VELM LEHCE PONIČENOU VAZBU     Monumentální dílo známé české odbornice na výživu, pietně vydané s minimálními jazykovými úpravami, je sice poznamenáno dobou svého vzniku – kniha byla vysázena v květnu roku 1945, a jak autorka vysvětluje v závěru, z první, již vytištěné části už nebylo možné odstranit drobné úlitby německé cenzuře – její vlastenecký a sociální duch i její nadčasovost a přínosnost jsou nicméně zcela nepopiratelné. Autorka v pěti kapitolách (V lese a u vody, Na poli a ve mlýně, Na statku a za humny, V pátek a ve svátek a Všedního dne) přináší bohaté informace vytěžené ze svého dlouholetého zkoumání stravovacích zvyklostí a jídelníčku prostého českého lidu a dokládá, že strava založená na těchto prastarých slovanských tradicích v sobě instinktivně spojuje a vyvažuje ty nejzdravější složky. Text je obohacen souvisejícími lidovými popěvky i citacemi z historických pramenů, které znovu objevují pokrmy a způsoby jejich přípravy v dnešní době částečně či úplně zapomenuté. Čtenář se poučí, jak lid v dřívějších dobách obohacoval svou stravu divoce rostoucími plodinami, jakým způsobem se zpracovávaly obilniny a mléko, jak ovlivnil skladbu stravy příchod brambor na evropský kontinent, zmiňuje se o tradičních pokrmech v rámci církevního roku i souvisejících s různými svátky a co bylo a dosud je základem prosté české stravy. Přestože kniha neobsahuje žádné recepty, poskytne bohatou inspiraci všem milovníkům dobrého jídla, kteří dávají přednost pokrmům sice nepříliš složitým, ale zato promyšleně sestaveným a vyzkoušeným celými generacemi. Řečeno slovy autorky: „Původní strava českého venkovského lidu ... očištěna od vší přítěže nedostatků, může totiž představovat spolehlivý základ, na kterém lze dále budovat vědecky odůvodněnou životosprávu širokých vrstev.“ úryvek z recenze Pavla Zdražila: V knize najdeme odpovědi na mnoho zajímavých otázek... Jak si posolil pasáček pečeného hlemýždě, když neměl sůl? ... Jak vařila se polévka z vran, aby nebyla hořká? ... Jak se lovili pověstní raci z Cidliny? ... A víte, co byl "kočičí tanec" k obědu? A co psoser? ... Kdy se sbírala třezalka, aby byla nejmocnější? (Čaj proti chmurám)... Jak vaříval se v okolí Loučeně "ševcovský jahelník" ? ... Z čeho se v Polabí vyráběl sýr "vrzavec" aneb "voddojková bába" ?...

Recenze

Celkové hodnocení

0
0%
5
0x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x

Váš názor nás zajímá!

Hodnocení je od spotřebitelů, kteří produkt zakoupili.