Srovnáváme

Na zahradu s fukarem nebo hráběmi? Čas podzimního boje se spadaným listím je tu

Pomalu ale jistě se blížící zimní depresi můžete ještě nějaký ten pátek zahnat prací na vaší podzimní zahradě. Dýně jistě se těšící na svůj osud v podobě koláče nebo Halloweenské masky dozrály, a jako jedny z posledních zahradních plodů ohlašují příchod zimy. Až odnosíte tenhle přírodní medicinbal otevře se vám prostor pro jiné cviky – zahrada se přemění v tréninkové pole, které je radno využít nejen pro ono zahradní ale i vaše dobré bytí co nejlépe. Za pár týdnů napadá suché listí, stromky a keře se budou muset prořezat a celá zahrada připravit na zimní přikrývku.

Zapřít se a popadnout hrábě

Před úkolem stojíte vy – vaše svaly ale i mysl. Všecko to jde samozřejmě „jednoduše“, mnozí z nedostatku času nebo sil nemají na vybranou a sáhnou po zahradnických výdobytcích o kterých si záda a ruce našich prababiček mohla nechat jenom zdát. Zahradní vysavače nebo fukary vám práci zkrátí ne-li o polovic, ale pokud máte pozemek jehož obhospodaření je v rámci vašich vlastních sil můžete se letos zkusit zapřít (a to doslova, protože lopata se sama nezvedne) a fyzickou prací na zahradě posílit svoje celkové zdraví – psychické i fyzické, tělo i duši.

Ve zdravém (zahradnickém) tělě – zdravý (zahradnický) duch!

Sáhnete-li místo po fukaru po pořádných hrábích a místo vysavače po lopatě za hodinu práce s těmito „pravěkými“ nástroji spálíte až 300 kalorií! To jsou dva kousky onoho vynikajícího dýňového koláče, který jste si dali před prací na posilněnou. Taková činnost na rozdíl od běžných každodenních úkonů (nebo foukání s fukarem) zapojuje a posiluje celé tělo. Prostě full-body workout bez trenéra, na čerstvém vzduchu a ještě k tomu zadarmo.

Dvě a půl hodiny „zahradního cvičení“ týdně prokazatelně snižuje riziko obezity, vysokého tlaku, diabetu 2. typu, osteoporózu, srdečního onemocnění, infarktu, rakoviny tlustého střeva a předčasného úmrtí. Zlepšuje pohyblivost svalů a kloubů, zdraví kardiovaskulárního aparátu a celkovou mobilitu.

A nejen to! Vědecky potvrzen je i fakt, že zahradničení odbourává stres. Hrábě s lopatou tak fungují jako dobří psychologové. V předchozích letech proběhl v USA experiment s várkou vystresovaných dobrovolníků. Jedni se věnovali čtení, jako známé protistresové aktivitě a druzí pracovali na zahrádce. Kdo se víc uklidnil? No přeci (ale k překvapení některých) „zahrádkáři“!

Nasajte zbytky sluníčka

Po všech těch plusech pro lopaty a hrábě musíme na rozdíl od fukaru přisoudit ještě jedno pozitivum. Časově zdlouhavé shrabávání barevného listí, které obvykle (snad) praktikujeme za bílého dne, nás totiž DONUTÍ trávit čas pod Sluncem, které bude než bys řekl švec nedostatkovým nebeským zbožím. Krom toho, že ve zdravém těle se usídlí zdravý duch, bude onen duch s lopatou v ruce díky čerstvému vzduchu a vitamínu D taky šťastný. Nebo alespoň šťastnější.

Každopádně – listí musí pryč (alespoň částečně, někdy je však vhodné zdravé listy ponechat jako zimní přikrývku) a jak se toho letos anebo třeba příští rok zhostíte je jen a pouze na vás. Tak hurá do práce s fukarem nebo bez!

Zde přidáváme i další tipy, co udělat na podzim na zahradě.

Přidat komentář