Jak vybrat

Jak vybrat dron?

dron

V posledních letech se staly drony nedílnou součástí moderní doby a narazit na ně můžete prakticky kdekoliv. Dron je malý bezpilotní letoun, který je určen nejen pro zábavu či hobby, ale také má profesionální použití. Mnoho modelů je vybaveno vestavěnou kamerou nebo je na nich držák určený pro uchycení přídavné kamery.

Ovládají se na dálku a to rádiově řízeným ovladačem, tabletem nebo smartphonem (chytrým telefonem). Nejčastěji mají tři vrtule (trikoptéry) nebo čtyři vrtule (kvadrokoptéry), u těch výkonnějších je šest vrtulí (hexakoptéry), případně osm (oktokoptéry).

Když se rozhodnete pořídit dron, vždy dbejte na to, abyste se zaměřovali spíš na produkty od osvědčených značek. Tím je zajištěna nejen kvalita, ale také dlouhá životnost a rovněž i dostupnost náhradních dílů. Nejlepší je zvolit takový dron, jehož baterie má opravdu dlouhou výdrž.

Počet vrtulí

Jak už jsem psala v úvodu, dají se v základu drony dělit podle počtu vrtulí, které přístroj má. Je to právě počet vrtulí, který má vliv na samotný pohyb a vlastnosti dronu, stejně jako na jeho výkon. Pojďme se stručně podívat na jednotlivé kategorie dronů podle počtu vrtulí.

Trikoptéry

Mají tři vrtule a patří k nejobratnějším. Oproti jiným mají horší stabilitu a jsou hodně náchylné na poryvy větru. Nemají takovou sílu, takže ve většině případů nejsou schopné provozovat dodatečnou provozu, neboť vyžaduje větší výkon motoru, což je pro tento typ dronu hodně náročné. Z obecného hlediska jsou trikoptéry ideální hlavně na technické létání a také se s nimi dobře dělají akrobatické kousky.

Kvadrokoptéry

Patří k nejoblíbenějším a nejpoužívanějším variantám současnosti. Jsou schopné nést kamery, odolávají poryvům větru a jsou celkem obratné. K běžnému venkovnímu využití jsou perfektní.

Hexakoptéry

Jedná se o drony se šesti vrtulemi, které jsou vcelku neobratné, ale zase dokážou odolat nárazům větru. Mají větší výkon a hravě zvládnou provoz s těžší dodatečnou kamerou.

Oktokoptéry

Pokud jde o tento typ dronů, vynikají tím, že jejich motor má největší tah a tím jsou naprosto ideální volbou pro nošení těžkých kamer. Odolávají nepříznivým povětrnostním podmínkám. Jejich výhodou je, že pokud dojde k poruše jednoho motoru, dá se s dronem bez problémů a zcela bezpečně přistát, tím se zabrání jeho zbytečnému znehodnocení či zničení. Bohužel patří k dronům, které jsou považovány za nejhůře obratné ze všech, za což vděčí větší váze, kterou zařízení má.

Outdoor nebo Indoor

Rozdíl mezi drony je zejména v konstrukci, hmotnosti a také v ceně. Indoorové drony jsou určeny k používání v uzavřených prostorách, jako jsou haly, kanceláře, ale také v domácnosti. Jsou mnohem lehčí, menší a jejich konstrukce není tak odolná, aby se daly používat venku. Navíc jsou levné, takže si je může dovolit v podstatě každý. Hodí se zejména pro začátečníky, stejně jako pro děti na hraní.

Outdoorové drony jsou mnohem větší, odolnější a hlavě stabilnější, takže není sebemenší problém v jejich použití venku. Snadno se vypořádají s poryvy větru, ale i dalšími povětrnostními vlivy. V jejich výbavě je GPS systém, automatická regulace rychlosti a jako bonus senzory, jež jsou schopné mapovat terén.

Baterie

Výběr ideální baterie je důležitý, neboť od toho se pak odvíjí výdrž i výkon samotného dronu. Kapacita se určuje v mAh (miliampérhodiny). Nutno podotknout, že každé zařízení má jiné nároky na kapacitu baterie, může za to počet motorů, rychlost, způsob využívání atd., takže na 100 % nikdy nevíte, jaká baterie je vlastně ta nejvhodnější.

Ve většině případů je přímo od výrobce uvedeno, kolik minut baterie každého jednotlivého dronu vydrží, lépe se tak dá při jeho pořizování orientovat. Snažte se vždy zvolit takový dron, jehož baterie zaručuje minimálně desetiminutový provoz. Pokud by to bylo méně, bude používání dronu značně omezené a vaše hračka vás omrzí dříve, než vám vůbec udělá radost.

Drony, které disponují nejdelší výdrží, mohou být v provozu až 60 minut. Počítejte ale s tím, že to jsou odlehčené verze, na kterých není možné nést kameru, nebo nejsou schopné pracovat s jakoukoliv zátěží. Nezapomeňte si rovněž zjistit, v jakých cenových relacích se pohybuje náhradní baterie, kterou budete potřebovat vyměnit přímo v terénu a tak je záhodno si pořídit jednu do rezervy.

V dronech jsou používány baterie typu Li-Ion (lithium-iontový článek) a Li-Pol (lithium-polymerový článek). Obě technologie jsou vhodné, takže nemůžete šlápnout vedle s výběrem ani jedné z nich.

Li-Ion

Není nutné její úplné vybití předtím, než se má nabíjet. Má velmi nízkou míru samovybíjení, je levnější než Li-Pol baterie a v neposlední řadě také trpí opotřebením i tehdy, kdy se nepoužívají.

Li-Pol

Dají se vyrobit hodně ploché a tenké. Jsou o 15 % lehčí a 20 % větší než lithium-iontové baterie a přitom disponují stejnou kapacitou. Oproti nim však za nějaký čas ztrácí kapacitu o hodně rychleji.

Ovládání

Drony se ovládají pomocí speciálních vysílačů s joysticky a různými tlačítky. Dražší modely už mají i vysílače s dotykovým displejem. Velkou část dálkových ovladačů můžete připojit k chytrému telefonu či tabletu, na což slouží Wi-fi nebo bluetooth. Chytrý telefon dnes vlastní skoro každý, takže při výběru dronu rozhodně tuto možnost zohledněte.

Klasický dálkový ovladač by ovšem v základním vybavení neměl při koupi určitě chybět, protože nabízí více možností a má také větší dosah signálu, než je to mu u bluetooth či Wi-fi. Proto je dobré, když si vyberete dron, který bude mít klasický ovladač i možnost ovládání prostřednictvím chytrého telefonu. U dronů ovládaných z pohledu přípojné kamery je dálkový ovladač nezbytný, neboť s dotykovým displejem bude ovládání omezeno.

Kamera

Drony jsou vhodným zařízením pro každého, kdo rád natáčí či fotí různé objekty, krajiny a mnoho dalšího z výšky a také z nezvyklých či netradičních úhlů, které ještě nejsou okoukané. Oblíbené jsou i v oblasti sportu, jako je surfování, lyžování, MTB a podobně. Kamerový záznam z letu je v podstatě hlavní důvod, proč si dnes většina lidí dron pořizuje. Vybírat můžete ze dvou možností kamerového systému.

V prvním případě jde o dron, v jehož výbavě není žádná kamera a vy si tak musíte pořídit samostatnou kameru a tu připojit do již vestavěného gimbalu, což je v podstatě stabilizační zařízení, jež eliminuje veškeré otřesy i náklony, takže kamera drží v pevné poloze a umožňuje pořídit kvalitní nahrávky. Druhá možnost je o něco jednodušší a hlavně praktická, protože se jedná o drony, které mají kameru vestavěnou a vy jí ovládáte pomocí dálkového ovladače. Takto vybavená je většina nových modelů, ale nejčastěji patří k dražším modelům.

Rozlišení

Jestliže chcete pořídit videozáznam v základní kvalitě, mělo by mít zařízení rozlišení minimálně 1280x720px (HD). U střední třídy dronů, by to mělo být nejméně 1920x1080px (Full HD). Nejkvalitnější drony nabízí rozlišení 2704x1520px (2,7 K), případně 3840x2160px (4K). Je dobré si vždy projít recenze jednotlivých dronů a také názory uživatelů, za účelem zjištění kvality samotné kamery i rozlišení.

Materiál

Při výrobě dronů se nejvíce využívá plast, ze kterého je trup, ale také karbon, hořčík atd. Levnější varianty dronů jsou vyrobeny z plastu, ten je lehký a pozitivně ovlivňuje rychlost i výdrž baterie. Kov se používá k vyztužení ramen dronů určených na venkovní použití (outdoor). U plastů je ovšem riziko, že se díky křehkosti může poškodit při nárazu či pádu. Kvalitnější a odolnější jsou materiály jako dural, laminát či již zmíněný karbon. Samozřejmě, že tyto materiály jsou už o něco dražší než plast.

Dural

Mezi lepšími materiály je velmi oblíbený a cenově vcelku dostupný. Má dokonalé vlastnosti zásluhou své tvrdosti i lehkosti. Je ideální pro modely dronů zaměřené na sportovní účely.

Karbon

Je to perfektní volba pro závodní modely, u nichž je celková váha konstrukce dronu naprosto zásadní. Karbon je určen právě pro ty nejlehčí konstrukce, ale počítejte s tím, že je dražší a hlavně hodně křehký, což je naprosto nepoužitelné pro běžné typy dronů.

Laminát

Pokud jde o laminát, ten je o trochu těžší než karbon, ale přesto má stále menší hmotnost než ostatní materiály. Dokáže odolat nepříznivým podmínkám, snadno se tvaruje a hravě si z něj vyrobíte náhradní díly i doma. Nabízí nejlepší poměr cena/výkon a řadí se tak mezi nejlepší materiály. Vždy je dobré si dopředu ověřit, z jakého materiálu bude dron vyroben a projít si internetové recenze.

Tvar

V současnosti se dají drony rozdělit na dvě základní kategorie a to na základě jejich tvaru. Každá kategorie je označena příslušným písmenem a to H a X, tedy H drony a X drony.

Drony X

Patří k nejběžněji používanému tvaru, nabízející lehké a snadné řešení. K záporům patří minimální odolnost vůči kolizím nebo pádům, neboť u delších ramen může snadno dojít ke zlomení.

Drony H

Konstrukčně jsou na tom lépe, ale zase je jejich řešení o hodně složitější. Na druhé straně nejsou tak náchylné k nehodám ani k následkům takových nehod, tedy poškození či zničení.

Další parametry

Při výběru dronu můžete narazit na různé pojmy a specifikace, které s ním souvisí, takže je dobré vědět, o co se vlastně jedná. Mějte na paměti, že tyto údaje sice nejsou úplně nejdůležitější, ale hrají důležitou roli, neboť mají vliv na letové vlastnosti. Proto byste je při pořizování nového dronu neměli opomíjet.

Letové režimy

U většiny dronů najdete v základu tři letové režimy – automatický, manuální a režim vznášení se. Automatické režimy jsou předprogramované módy, které fungují prostřednictvím GPS. Drony určené pro začátečníky jsou vybaveny jednoduchým ovládáním a speciálními režimy, aby se mohli lépe seznámit s fungováním dronu. V rámci těchto režimů je vzdálenost i výška, spolu s rychlostí omezeny kvůli minimalizaci rizika ze ztráty kontroly nad dronem.

  • Follow me – tento letový režim funguje na základě naprogramování, kdy následuje každý pohyb uživatele (ovladače), který je ovládá. Rozhodně není ideální do náročnějšího terénu, protože u něj nelze měnit výšku letu a snadno by se mohl zaklínit v koruně nějakého stromu.
  • Watch me – režim se podobá předchozímu, protože rovněž sleduje pohyby ovladače, rozdíl je v tom, že u tohoto režimu je ovládající snímán z několika různých úhlů.
  • Point of interest – v tomto módu krouží dron kolem zvoleného bodu zájmu a dává vám tak šanci jej prozkoumat z každého možného úhlu.
  • Journey – dron vyletí do stanovené výšky a následně se k vám začíná diagonálně přibližovat v konstantní rychlosti. V tomto režimu se ideálně pořizují selfíčka.
  • Home Lock – poté co stisknete vhodné tlačítko, dochází k automatickému návratu dronu přímo k ovladači. To se hodí hlavně tehdy, když se vám dron nečekaně začne ztrácet z dohledu.
  • Way points – dron poletí podle předem stanovené trasy na základě záchytných bodů.
  • Hover mode – režim, kdy se dron vznáší na jednom místě a to tam, kde uživatel pustil joystick.

Rychlost

Specifikace dronů sice ve většině případů informace o rychlosti neobsahuje, ale i tak může být v některých případech důležitá. Běžné modely dronů dosahují rychlosti asi 50 km/hod. Pokud je to dron určený pro závodní účely, může být rychlost i 100 km/hod. Na rychlost má vliv váha dronu, takže když koupíte model bez vestavěné kamery a připevníte na něj přídavnou kameru, zařízení bude mnohem těžší a tím se sníží jeho rychlost. Když si budete pořizovat dron, měl by mít minimální rychlost 15 km/hod.

Dosah ovládání

Důležitou specifikací, kterou není radno podceňovat, je vzdálenost, na kterou se může dron vzdálit od uživatele, bez přerušení či spíše ztráty signálu. V případě dronů, jež jsou ovládány prostřednictvím bluetooth či Wi-fi, se jedná o nejkratší vzdálenost, která se pohybuje kolem 20 metrů, takže se připravte na to, že budete moci dron využívat s největší pravděpodobností jen za účelem indoorového létání.

Ready to fly

U některých dronů je tento údaj udáván z toho důvodu, aby každého uživatele upozornili na to, že zařízení, které si pořídili je ihned možno používat a je nachystané pro samotný let. Výhodou je, že u takového druhou už nemusíte dokupovat žádné další komponenty a doplňky. Takový dron se hodí pro začínající „piloty“.

Cena

Stejně jako jiné přístroje, také drony můžete zakoupit v různých cenových kategoriích. Co do dané kategorie patří, se vám trochu pokusíme přiblížit. Budete tak vědět, co za své peníze můžete získat.

Do 10 000 Kč

Do této kategorie patří drony v podobě dětských hraček nebo ty, které jsou v základní výbavě. Takové drony jsou vhodné jen pro indoorové lety a materiálem použitým při výrobě je plast. Často se stává, že nemají ovladač jako základní součást výbavy.

Od 10 000 Kč do 20 000 Kč

Tady naleznete drony, jež disponují kamerou nebo mají jako základní výbavu gimbal. Drony v této cenové relaci už je možné ovládat chytrým telefonem a mají velmi dobrou výdrž. Pro běžné uživatele, u kterých hraje hlavní roli cena je to ideální kategorie, zvlášť když se chtějí pobavit.

Od 20 000 Kč do 50 000 Kč

V této kategorii jsou drony s velmi dobrou výbavou, různými letovými režimy a hlavně baterií s dlouhou výdrží. Jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů a také kamerovým zařízením na špičkové úrovni. Kategorie se řadí mezi poloprofesionální a je ideální pro ty uživatele, jež mají létání jako takové jako nedílnou součást svého života.

Nad 50 000 Kč

Tohle už je opravdu vysoká cena a pro řadu lidí téměř nemyslitelná. Věřte, že u profesionálních dronů, které do této cenové relace patří, je tato cena běžná a drony mají v takovém případě zcela dokonalé a naprosto špičkové specifikace. Není možné zvolit špatný model, protože vysoké ceny drony zaručují prvotřídní vlastnosti.

Videozáznamy jsou pořizovány v maximální kvalitě, baterie má dlouhou výdrž, disponují nespočtem letových režimů a mají velmi odolnou konstrukci z těch nejlepších možných materiálů. Drahé modely už je možné ovládat dvěma ovladači, a to tak, že s jedním ovladačem ovládáte dron a s druhým můžete ovládat kameru.

 

Přidat komentář